Sjuksköterska på kirurgavdelning – tog steget till att bli konsult

Josefine är sjuksköterska och arbetar på en kirurgavdelning. När hon inte arbetar på kirurgen så både bakar, styrketränar och bygger hon ett eget hus. 

Varför valde du att bli sjuksköterska?

– Det var inte ett helt sjävklart beslut från början, men drömmen om att bli barnmorska blev väldigt stor under min första graviditet. Så när min äldsta dotter knappt var ett år påbörjade jag min sjuksköterskeutbildning. Först tänkte jag att jag bara skulle jobba det året man är tvungen att göra och sedan gå vidare, men ångrade mig ganska fort. Under tiden jag studerade arbetade jag på förlossningen som undersköterska och intresset växte sig ännu starkare, men även respekten för det ansvar man som barnmorska har. Så jag känner verkligen ingen brådska längre, jag vill prova på väldigt mycket och skaffa mig rejält med erfarenhet och kompetens innan jag går vidare. En dröm jag hoppas en dag blir till verklighet. 

Vill du beskriva dina första tankar om att gå från fastanställd till bemanning?

– Jag hade en föreställning om att man som bemanningssjuksköterska får hoppa runt och byta uppdrag mycket oftare än vad jag hade känt mig bekväm med. Det visade sig vara långt ifrån verkligheten. Man har ett uppdrag i taget som kan vara allt från några veckor till flera år. Jag trodde även att man skulle känna sig väldigt ensam, både gällande stöttning från chefer samt i personalgruppen ute på uppdragen. Det visade sig också vara helt fel. 

– Vid första samtalet jag hade med min konsultchef sa det klick direkt. Det kändes bara så tryggt. Det har fortlöpt hela min tid hos Almia. Jag får stöd i alla lägen oavsett vad det gäller. Jag känner mig så uppskattad och omhändertagen, får alltid feedback och uppbackning. Jag har aldrig känt mig så trygg med en chef som jag gör nu. Min konsultchef ser alltid till mitt bästa. Angående personalgruppen så varierar det säkerligen väldigt mycket från uppdrag till uppdrag, men på dem jag har varit hittills har jag blivit väl mottagen och känt att jag fått vara "ny" och inkluderad. Jag gick ut i bemanningen med inställningen om att det kommer bli tufft (och det är det!). Men inte riktigt på det sätt jag föreställt mig. Jag är glad att jag vågade. 

Varför valde du att gå över till bemanning?

– Jag tänker inte sticka under stolen med att det första som lockade var lönen. Jag tycker att för det arbetet man gör och det ansvaret man har som sjuksköterska är lönen alldeles för låg i regionen. Att vara inom bemanningen gör att jag har möjlighet att arbeta mindre och spendera mer tid med min familj och fortfarande ha en bra inkomst. Jag kan välja vilka perioder jag vill jobba och vara ledig, helt efter hur det passar mitt liv. Jag kan variera min arbetstid, vill jag jobba heltid en period så kan jag styra enklare än som fastanställd. Ibland innebär det att man får jobba längre hemifrån, men med ett bra upplägg kan man få det att fungera hur bra som helst även om man har familj.  Det finns ingenting som är omöjligt. Det uppskattar jag och det passar mig väldigt bra. 

Varför just Almia?

– Det jag föll för hos Almia är att det är ett mindre och familjärt bolag, vilket för att det känns så mycket mer personligt. Man får alltid sommarpresent och kulklapp, blommor vid födelsedagar och mycket positiv feedback under och efter avslutat uppdrag. Det gör att man känner sig uppskattad. Jag upplever att min konsultchef alltid ser till mitt bästa och uppmanar mig att tänka på mig själv och min familj, på det som blir bäst för oss. Jag uppskattar också att Almia alltid kör med öppna kort. Jag får svara på alla slags frågor jag har, vilket gör att mitt förtroende är väldigt stort. Det känns verkligen tryggt!

Hur var det att tas emot som konsult?

– Något jag varit väldigt nervös över inför mina uppdrag har varit hur jag skulle tas emot av ordinarie personal samt över vilka förväntningar och krav de skulle ha på mig. Jag måste säga att på de uppdragen jag hittills varit på har jag blivit väldigt positivt överraskad. Jag känner att jag har blivit väl omhändertagen och fått vara "ny" på det stället. Jag tycker att det är så viktigt att vara lyhörd och våga fråga mycket. Det är alltid olika rutiner på olika arbetsplatser och det måste man ha respekt för när man är konsult. 

Vill du berätta om en förmån som Almia erbjuder som du tycker är viktig?

– Är det något jag tycker är viktigt så är det friskvårdsbidrag. Det ökar i alla fall min motivation till att göra något för att ta hand om mig själv. Det förtjänar vara kroppar efter de stressfyllda och tunga dagar vi ibland utsätts för inom vården. På Almia har man rätt till ett friskvårdsbidrag upp till 2400 kr per år. Det kan användas till en mängs olika aktiviteter. På skatteverkets hemsida under friskvårdsaktiviteter A--Ö kan du läsa vilka!