Sjuksköterska inom kardiologi – och konsult

Herman är sjuksköterskan från Karlskrona som lämnade sin tjänstgöring som yrkessoldat för att istället börja arbeta inom vården. Hermans mamma arbetar som tandhygienist och brodern som läkare. Efter många lovord från dem var valet lätt och ända sedan Herman sökte in till sjuksköterskeutbildningen har han inte ångrat sig en sekund.

Herman tog sin sjuksköterskeexamen i januari 2018 och har därefter arbetat främst inom kardiologi, ett område han tycker är väldigt intressant. Idag har han både medicinsk och kirurgisk erfarenhet från i princip allt som rör bröstkorgen.

– Att få jobba med svårt sjuka människor inom hjärt-och lungkirurgi är verkligen givande. När jag kommer hem efter en dag så frodas det verkligen tacksamhet, det är hjärtevärmande. Jag kommer ju från försvaret och trodde inte att jag skulle fastna för det men det har jag verkligen gjort.

Bytte till konsult

För inte så länge sedan fick Herman kontakt med en konsult som berättade om hur man som egenföretagare kan få mer inflytande över sin egen tid, sin ersättning och även vilket typ av uppdrag man vill ha.

– Jag bestämde mig för att testa och gick över till att bli bemanningssjuksköterska via Almia. Jag fick direkt ett långt uppdrag på hjärtavdelning och här kände jag ju verkligen igen mig. Det enda jag behövde lära mig var hur det fungerade på den nya avdelningen och när det dök upp frågor kunde jag alltid bolla dessa med min kontaktperson på Almia.

Många fördelar med att vara bemanningssjuksköterska

Herman ser många positiva aspekter med att vara konsult.

– Det är mycket lättare att vara konsult. Här är det jag som är prioriterad i mitt yrke, jag kan själv lägga upp vilka tider jag vill jobba och när jag vill vara ledig. Och när jag har varit ledig kommer jag tillbaka med helt ny energi. Jag har mer att säga till och kan ge mer input över hur jag vill ha det. Jag kan helt enkelt anpassa jobbet så att det passar mig.

Miljöbyte ger nya upplevelser

Herman trivs med att ha uppdrag en bit från sin hemort och har inga problem med att fortsätta jobba på olika orter och arbetsplatser.

– Som konsult blir man erbjuden att arbeta på andra platser och man kan välja städer som man annars inte hade haft möjlighet eller planerat att besöka. Man får en upplevelse på köpet och det passar mig jättebra eftersom jag alltid har velat resa mer.

Grillar och tränar på fritiden

Herman varvar sin fritid mellan styrketräning, slow cooking och surdegsbakning. Han kan inte tänka sig ett liv utan att få träna på gym, något som sedan länge är en helt naturlig del av hans vardag. Konceptet slow cooking kommer från USA, en slags grillning där man förbereder köttet noggrant med olika kryddor och låter det sedan grillas på låg värme i 6-12 timmar.

– Det är ett precisionsarbete som jag verkligen gillar, att få arbeta med något noggrant och länge och sedan få njuta efter allt jobb. Min bror är likadan, vi nördar in oss på olika intressen.