Almias ambassadörer

Engagerade - Familjära – Professionella

Ambassadörer hos Almia

Vi är så stolta över att ha många sjuksköterskor som kollegor och vill lyfta fram några av dessa. 

Möt vår ambassadör Ebrima!

Ebrima, som även i branschkretsar kallas Ibs, är sjuksköterska och kommer ursprungligen från Gambia. När han var liten kom han genom en slump i kontakt med en svensk kvinna på en lokal marknad som behövde hjälp att handla. Kvinnan som heter Elvira Svensson fortsatte hålla kontakten med Ebrima och eftersom han inte hade råd att gå alla dagar i skolan, bestämde sig Elvira för att betala hela hans skolgång.

Ebrima gick klart skolan i Gambia och flyttade till Sverige 1975. Där började han på gymnasiet i Eslöv och läste därefter vidare till skötare inom psykiatrisk vård. Efter en tid flyttade han till Stockholm och jobbade inom mentalvården. I slutet av 80-talet blev han legitimerad sjuksköterska genom Röda Korset, en organisation som Ebrima fortsatte att engagera sig i. Tillsammans med dem startade han upp olika projekt som genom insamlingar gjorde det möjligt för Ebrima mfl att resa tillbaka till Gambia och hjälpa barn med deras skolgång. Allt dokumenterades och ”Berättelsen om Gambia 1987 finns idag att läsa om på Sjuksköterskehögskolans bibliotek.

Sa upp sig för drömmen om Gambia

Efter en tid fick Ebrima arbete på ett privat vårdbolag där han stannade i 15 år. Där ansvarade han för en egen avdelning och hade anställda chefer som jobbade över hela Sverige. Trots detta kände Ebrima ändå hela tiden en längtan till Gambia. Han ville tillbaka för att lära känna sitt gamla hemland innan han blev för gammal. Därför bestämde han sig för att säga upp sig och gå över till att bli konsult för att bland annat kunna spendera halva året i Gambia och halva året i Sverige. Det har han fortsatt med sedan 2009 och är idag konsult för Almia.

- När jag sade upp mig trodde min chef att jag skämtade. Jag hade ju ingenting som väntade utom Gambia, men det har jag inte ångrat en sekund.

Hjälper barn i Gambia med skolgång

Den tid som Ebrima spenderar i Gambia använder han till att hjälpa barn med deras skolgång.

- Jag ser utbildning som det absolut viktigaste. Jag försöker hjälpa dem med finansiering bland annat genom att hitta faddrar till barnen. Precis som jag fick en fadder som gjorde det möjligt för mig att utbilda mig och flytta till Sverige. Det hade aldrig varit möjligt annars.

Sjuk äldre man fick Ebrima att välja vårdyrket

Även att Ebrima hamnade i vårdyrket är lite av en slump. En gång när Ebrima var i Gambia träffade han en sjuk man som ville gå på toaletten. Mannen ropade på hjälp men alla försökte undvika honom av rädsla för att själva bli sjuka. Han vände sig då till Ebrima.

- Han kom och frågade om jag kunde köra honom till stranden. Jag hjälpte honom med det han behövde göra och förde honom sedan tillbaka till sjukhuset. Den tacksamheten och den glädjen han visade mig gav väldigt mycket tillbaka. Att hjälpa den här gamla mannen, det gav mig motivationen att bli sjuksköterska.

Sjuksköterskeyrket handlar om gåvan att få hjälpa andra

Idag arbetar Ebrima för Almia. Han upplever att det bästa med att vara sjuksköterska är att få hjälpa patienten i stunden, när han eller hon behöver det.

- Jag tycker det är fantastiskt att jobba som konsultsjuksköterska.

- När man känner att man har kunnat hjälpa till, det är väldigt fint. Speciellt gamla människor som har så mycket tid och är så ensamma. Att få höra deras berättelser och se alla bilder och minnen när man kommer in i deras hem. De har väldigt mycket intressant att berätta och om man bara kan ge dem en liten stund. De ger dem så mycket.

Egen tid och nya lärdomar det bästa med konsultyrket

Ebrima upplever att det är väldigt viktigt att kunna bestämma över sin egen tid.

Som fast anställd kan man ibland hamna i lite för mycket byråkrati. Som konsult behöver man inte engagera sig i det utan vi kan ägna all vår tid till att göra det som kunden behöver. Jag har pratat med många konsulter som säger samma sak. Jag lär mig också väldigt mycket genom att vara i olika kommuner och se hur de har det och hur de jobbar där. När det har uppstått problem har jag fått se hur de har löst det. Jag har därigenom fått en stor erfarenhet och mycket kunskap.

Njuter av afrikansk musik på fritiden

På fritiden njuter Ebrima av promenader, gärna i skogen, både med familjen men också själv.

- Det är ett bra sätt att bearbeta tankar och händelser. Sen lyssnar jag på musik, mycket afrikansk musik men även modernt 60-70- och 80-tals musik. Vinyl FM är min station.

Möt vår ambassadör Herman!

Herman är sjuksköterskan från Karlskrona som lämnade sin tjänstgöring som yrkessoldat för att istället börja arbeta inom vården. Hermans mamma arbetar som tandhygienist och brodern som läkare. Efter många lovord från dem var valet lätt och ända sedan Herman sökte in till sjuksköterskeutbildningen har han inte ångrat sig en sekund.

Herman tog sin sjuksköterskeexamen i januari 2018 och har därefter arbetat främst inom kardiologi, ett område han tycker är väldigt intressant. Idag har han både medicinsk och kirurgisk erfarenhet från i princip allt som rör bröstkorgen.

Bytte till konsult

För inte så länge sedan fick Herman kontakt med en konsult som berättade om hur man som egenföretagare kan få mer inflytande över sin egen tid, sin ersättning och även vilket typ av uppdrag man vill ha.

- Jag bestämde mig för att testa och gick över till att bli bemanningssjuksköterska via Almia. Jag fick direkt ett långt uppdrag på hjärtavdelning och här kände jag ju verkligen igen mig. Det enda jag behövde lära mig var hur det fungerade på den nya avdelningen och när det dök upp frågor kunde jag alltid bolla dessa med min kontaktperson på Almia.

Många fördelar med att vara bemanningssjuksköterska

Herman ser många positiva aspekter med att vara konsult.

- Det är mycket lättare att vara konsult. Här är det jag som är prioriterad i mitt yrke, jag kan själv lägga upp vilka tider jag vill jobba och när jag vill vara ledig. Och när jag har varit ledig kommer jag tillbaka med helt ny energi. Jag har mer att säga till och kan ge mer input över hur jag vill ha det. Jag kan helt enkelt anpassa jobbet så att det passar mig.

Miljöbyte ger nya upplevelser

Herman trivs med att ha uppdrag en bit från sin hemort och har inga problem med att fortsätta jobba på olika orter och arbetsplatser.

- Som konsult blir man erbjuden att arbeta på andra platser och man kan välja städer som man annars inte hade haft möjlighet eller planerat att besöka. Man får en upplevelse på köpet och det passar mig jättebra eftersom jag alltid har velat resa mer.

Grillar och tränar på fritiden

Herman varvar sin fritid mellan styrketräning, slow cooking och surdegsbakning. Han kan inte tänka sig ett liv utan att få träna på gym, något som sedan länge är en helt naturlig del av hans vardag. Konceptet slow cooking kommer från USA, en slags grillning där man förbereder köttet noggrant med olika kryddor och låter det sedan grillas på låg värme i 6-12 timmar.

- Det är ett precisionsarbete som jag verkligen gillar, att få arbeta med något noggrant och länge och sedan få njuta efter allt jobb. Min bror är likadan, vi nördar in oss på olika intressen.

Tacksamt yrke

Det bästa med att vara sjuksköterska tycker Herman är att få hjälpa andra människor och han drivs också av all uppskattning han får för sitt jobb.

- Att få jobba med svårt sjuka människor inom hjärt-och lungkirurgi är verkligen givande. När jag kommer hem efter en dag så frodas det verkligen tacksamhet, det är hjärtevärmande. Jag kommer ju från försvaret och trodde inte att jag skulle fastna för det men det har jag verkligen gjort.


Möt vår ambassadör Evelina!

Evelina är 28 år och har arbetat som sjuksköterska sedan 2015. Hennes mamma är barnmorska och har alltid trivts väldigt bra med sitt jobb. Hennes arbetsglädje smittade av sig så därigenom fick Evelina intresset att också söka sig till vårdyrket. Evelinas har arbetat på de flesta avdelningar, bland annat gastro, endokrin, diabetes, stroke, urologen och kommun samt vårdcentral.

Palliativ vård bästa yrket

Kort efter att Evelina hade slutat på sin första arbetsplats började hon arbeta med palliativ vård genom ASiH (Avancerad Sjukvård i Hemmet). Det första året gav otroligt mycket lärdomar.

- Att arbeta med palliativa patienter i Stockholm, det är det absolut mest givande jobb jag har haft. Det var både självständigt, det fanns resurser och framför allt så kände jag att jag fick den tid som behövdes för varje patient.

Evelina fick erfarenheter från möten med alla typer av patienter; ungdomar som pensionärer. Hon upplevde också en helt annan stämning mellan kollegorna. Det blev ett mycket bättre arbetslag där fysioterapeuter, arbetsterapeuter och läkare jobbade tajt ihop i team.

- Att arbeta med den här typen av vård innebär att man får en mycket stark relation med patienterna eftersom man behöver finnas tillgänglig jämt, dygnet runt, året om. Man är där alla dagar; födelsedagar, julafton mm och har en nära kontakt med hela familjen.

Trivs med livet som konsult

Idag arbetar Evelina i en annan kommun, även här med hemsjukvård och trivs jättebra. Evelina har arbetat i drygt två år som konsult.

- Jag är supernöjd! På Almia har jag fått så otroligt mycket respons och känner mig verkligen som en del av gänget. De bryr sig om hur jag har det, hör av sig löpande och frågar hur det går. Det är verkligen uppskattat och något jag har blivit positivt överraskad av.

Patientkontakten betydelsefull

Det bästa med att vara sjuksköterska anser Evelina vara den kontakt hon får med alla patienter.

- Att få kontakt med människor som är i livskriser - att göra skillnad, det är oerhört betydelsefullt för mig. Att man kan stötta och finnas där när människor hamnar i olika typer av livskriser. Det ger en så otroligt mycket tillbaka. 


Möt vår ambassadör– Piroska!

Piroska är barnmorskan som hämtar kraft från vandringar runt om i Europa. Kraft som hon i sin tur kan ge tillbaka till blivande mödrar och deras partners inför förlossningsarbetet. Piroska har lång erfarenhet från sjukvården, både som sjuksköterska och barnmorska.

Piroska, ursprunligen från Ungern, började arbeta inom sjukvården för 20 år sedan, först som sjuksköterska och de senaste tio åren som barnmorska. Väl tillbaka till Sverige efter att ha arbetat i Norge en period, tog hon beslutet att bli konsult och säga upp sig från sin heltidsanställning.

- Jag är en energimänniska som verkligen går igång på utmaningar. Det kan verka otryggt och lite läskigt att kasta sig ut, stå på egna ben och inte ha en trygg anställning i botten men jag älskar det. Att lämna sin komfortzon och möta utmaningar, det är bara då man växer och utvecklas. Att få mer tid över till fritid för att stärka kropp och själ, som att till exempel läsa och träna, det är ovärderligt.

Helhetsperspektiv
Piroska ser på sitt yrke som barnmorska ur ett helhetsperspektiv då hon inte bara tar hänsyn till en specifik del utan istället vilka omständigheter som råder runtomkring. Piroska ser därför inte bara det som finns i magen utan i mötet med den gravida kvinnan är det alltid tre personer att ta hänsyn till; den gravida kvinna, barnet i magen och kvinnans partner. Alla behöver lika mycket stöd på olika sätt.


Vikten av att stärka kvinnans tro på sig själv
Piroska är tacksam för sina tidigare år som sjuksköterska vilket har gett henne en säkerhet eftersom förtroende är a och o när man har ansvar för gravida kvinnor.

- Mitt jobb är att underlätta för kvinnan, att hjälpa henne att finna sin inre kraft. Det är också min uppgift att få dem att se glädjen, att det inte är en negativ lidande utan en fantastisk väg till att lära känna sig själv. Aldrig kämpar man så mycket som vid en förlossning och när det uppstår utmaningar längre fram i livet kan de tänka tillbaka och känna att ”Jag klarade det, så då klarar jag det här”.

- Varje kvinna jag möter är lika viktigt för mig och varje förlossning är en ny upplevelse. Jag går in för mitt jobb med 100 procent, aldrig mindre men det betyder inte att jag är perfekt. Varje dag reflekterar jag och tänker över vad som har varit bra och vad jag kan utveckla för att bli ännu bättre nästa gång.

- Jag vill stärka kvinnornas tro på sig själva och att de ska ta sig an utmaningen med glädje, då skapar du en bättre balans och rätt energiflöde. Glädje kan ge energi, energi som behövs för att förlösa ett barn så det handlar mycket om att förlösa energier.

Vandring bästa semestern
Piroska älskar friheten och självständigheten som det innebär att vara konsult för Almia och använder den lediga tiden till vandringar runt om i Europa. Hon har vandrat över Spanien, Portugal och Frankrike på fantastiska pilgrimsleder som El Camino de Santiago, Camino de France, Camino de Northe och Camino de Primitivo. Alla leder till Camino de Santiago i Spanien.

Att vandra är den ultimata semesterformen enligt Piroska.

- Att få spendera tid i naturen är magiskt. Jag har vandrat mycket helt själv långa sträckor. Vandringen är en positiv utmaning. Du går långt och möter hinder som att kroppen blir trött, då går du ännu längre och blir ännu starkare. Genom vandringen får jag en harmonibalans i själen och att för att få balans så måste du vara stark. Därför handlar det för mig hela tiden om att bygga styrka, både fysiskt och psykiskt.

Varje vandringsled innebär olika utmaningar

- Den första biten är den fysiska utmaningen, den andra delen är den mentala utmaningen och den tredje delen är den spirituella upplevelsen. Allt detta kan jag föra tillbaka till mitt yrke för att stärka den gravida kvinnan inför hennes fantastiska arbete

Varje dag en gåva

Utöver all valfrihet och flexibilitet som Piroska har fått genom att arbeta som konsult, ser hon på sitt yrke som att hon varje dag tar emot en stor present.

- Jag har en framtid i handen, vi vill alla ha en bra framtid och att få hålla framtiden i händerna, det är en gåva som inte går att beskriva och som går rakt in i hjärtat.


Ring, mejla eller chatta med oss idag

Fråga oss om vad du vill. Berätta vem du är och vad du vill ha ut av ditt nästa steg i karriären.

Eller fyll i din spontanansökan direkt, så tar vi kontakt med dig


Spontanansök Chatta Ring